Bröd, DenNaturligaMaten, Det Naturliga

Surdegsbröd á la Kim

Dags för ett litet gästinspel från famljens surdegsbagare. Även om brödbak kanske mer hör till de lite mysigare höst/vintermånaderna så är det aldrig fel med surdegsbröd. Tvärtom! Det är väldigt praktisk många gånger när man vill ha en enkel måltid som hela familjen gillar utan att behöva använda ”bösbröd” som vi brukar säga, exempelvis varma mackor i ugn. Och för att inte tala om frukostfrallor som jag på senare år har fastnat för. Jag har haft som tradition länge att baka surdegsfrallor på onsdagar då vi äter frukost tillsammans hemma hela familjen innan skola och jobb. Det blir på ett ungefär 500 frallor per ”termin”…

För att inte tröttna helt på frallor så är det nu sommaruppehåll vad gäller frallor. Istället har det efterfrågats surdegsbröd (limpa) från övriga i familjen och även en följare. Här kommer ett enkelt recept som jag brukar använda som grund om jag vill göra en stör brödlimpa.

Ingredienser:

1 kg mjöl (här varierar jag mellan 100% vete och 100% grovt råg och allt däremellan)
6,5-7dl rumsvarmt vatten (7 dl tar jag när jag bara bakar med råg)
30g salt
2 dl aktiv surdeg (jag brukar mata igång min surdeg minst ett dygn innan)

Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienser i en bunke. Låt stå i rumstemperatur 1 h.
  2. Vik in degen från fyra håll och låt vila 30 min. (Alltså lyft in ytterkanterna mot mitten)
  3. Ta upp degen på ett mjölad bakbord och vik den några ggr (som i punkt 2 ovan). Forma den sen som en rund limpa.
  4. Lägg en handduk i en rund jäskorg. Ta lite mjöl på handduken och lägg sedan ner degen.
  5. Jag ställer sen jäskorgen i en bunke med plastfolie över men funkar minst lika bra med en plastlåda med lock.
  6. Sen ska den nattjäsa i kylskåp men innan dess låter jag den stå i rumstemperatur ett par timmar för att jäsningen ska komma igång. Låt degen jäsa i kylen minst 12 h men gärna längre.
  7. Dag 2 dags för utbakning. Sätt ugnen på 250 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och ”vält” ut degen på plåten. Sen brukar jag skära snitt på toppen av brödet så att man försäkrar sig att brödet expanderar uppåt. När degen börjar expandera i ugnen väljer den gärna den svagaste punkten. Genom snittet så hjälper man brödet att expandera uppåt. Jag brukar göra en fyrkant.
  8. Grädda i nedersta delen av ugnen i ca 45-50 min.
  9. Låt brödet vila 20-30 min innan det skärs upp för annars är risken att brödet blir torrare än det behöver bli. När det ryker så är det vatten som försvinner iväg.

Jag brukar inte vara så där jättenoga alla gånger utan testar mig gärna fram. Det är ändå så många variabler som spelar in när man bakar. Bröd brukar för det mesta smaka gott ändå :), framförallt surdegsbröd. Lycka till och trevlig sommar önskar vi med detta inlägg! Nu blir det ett välförtjänt sommarlov med några veckors ledighet.

Vi ses i augusti igen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *