Hösten.
Hur skulle du beskriva hösten? För mig handlar det om vila, stillhet, krispig luft, vackra färger på träden, svamp och eftertanke.
Starten på den här hösten har varit tuff för mig och manat till mycket eftertanke och nedstämdhet faktiskt. Inte på grund av någon sjukdom utan helt enkelt för en process som drabbade mig på ett sätt jag inte trodde var möjlig. Det sägs att man inte kan förstå allt som sker och just det här förstår jag inte. Kanske kommer tidens gång göra att det klarnar men just nu ser jag inte det mönstret. Det viktigaste jag tar med mig från det här är vikten av att behandla varandra med respekt och att vi i denna tid om någon behöver fortsätta vara snälla mot varandra och stå upp för det som är fel. Något jag gjorde och kan ta med mig framåt. I helgen satt jag punkt för grubblandet kring detta som har fått ta ett bra tag av hösten här med att plantera ett Valnötsträd med min käre man. Det fick symbolisera en nystart för mig och för hösten.
Jag är så glad över mitt Valnötsträd, ända sedan jag fick kokboken ”Under Valnötsträdet” av Fanny och Anna Bergström har jag själv velat ha ett. När vi nu bor i zon 0/1 så finns det en god chans att det står sig väl (om vi nu lyckas sköta det vilket är planen). Vi investerade även i ett avokadoträd vilket också blir spännande att följa samt köpte vitlök att plantera ut framåt. Det sägs att valnötterna tar 4-5 år innan de kommer så det får vi vänta på men bara tanken att få följa detta träd ger mig en sådan fin känsla. För några år sedan planterade jag ett persikoträd vilket vi får följa varje år med rosa blommor och några frukter. Kanske döper jag min kokbock till ”Under mitt persikoträd då.” Den bästa årstiden att plantera träd är helt klart på hösten om du frågar mig. Det går bra att plantera innan det blir tjäle i marken. Vi åkte till vår lokala handelsträdgård för att få tips kring planteringen. Jag måste säga att på Blekingeplantan är de så trevliga och kunniga och vi blir så väl bemötta där. Ett varmt tips till alla Blekingebor och övriga att ta sig dit för att handla växter av kvalité. Det säger jag helt utan att vara sponsrad.
I väntan på mina egna valnötter gör jag denna smarriga valnötspasta:
Valnötspasta 2 personer
Ingredienser
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
2 portioner pasta, t ex penne
1 broccoli, ca 400 g
1 dl grädde
flingsalt och svartpeppar
1 msk smör
50 g valnötter, rostade och grovhackade
50 g riven parmesanost
Gör så här
1. Börja med att hetta upp oljan i en kastrull och rosta finhackad vitlök i en minut. Häll sedan upp oljan och vitlöken i en skål.
2. Koka upp pastan och rosta valnötterna i en panna
3. Dela broccolin i mindre buketter och skär även stammen också i mindre bitar.
4. Lägg ner broccolistammarna med pastan och när 5 minuter återstår av koktiden lägg även ner broccolibuketterna. Häll av kokvattnet men spar ett par matskedar att späda såsen med.
5. Tillsätt rostad vitlök med oljan i kastrullen med pasta och broccoli, häll ner grädde och krydda med lite salt och peppar. Lägg ner smör.
6. Mosa broccolin med en träsked. Låt allt få ett uppkok och späd med lite pastavatten för att göra såsen extra krämig.
7. Blanda ner rostade valnötter, servera med parmesan.
Ett tips är att smaksätta med en nypa chiliflakes eller finriv lite citronskal på toppen av rätten vid servering.
Lycka till och ha nu en riktigt fin helg!



