I fredags drack jag rödbetsjuice och upplyste er då om alla hälsofördelar som just rödbetan besitter. Därtill uppmanande jag er att spara resterna av fruktköttet efter ni gjort juicen för att ni nu i veckan skulle få ett recept på ett riktigt gott Rödbetsbröd. Det kommer här:
Rödbetsbröd
Blanda alla ingredienserna med handen
7 dl vetemjöl
1 och 1/4 tsk salt
1/2 paket torrjäst
Tillsätt 3- 3,5 dl vatten ihop med rödbetsfruktköttet
Blanda åter alla ingredienserna med handen tills de har löst sig (knåda ej!)
Lägg en jäshandduk över skålen och låt det stå framme i rumstemperatur (minst 12 h) över natten.
Utbakning
Värm ugnen till 250 grader och sätt in en gjutjärnspanna längst ner i ugnen under tiden ugnen värms upp.
Stjälp upp degen på en mjölad arbetsbänk. Vik ihop degen tre gånger in mot mitten (knåda ej heller här).
Lägg upp jäsduken på bordet och täck den med vetekli. Lägg brödet med vikningen ner mot vetekliet. Vik ihop jäsduken runt brödet och låt det vila där tills ugnen är varm.
När ugnen är varm, tag ut gjutjärnspannan. Tag av locket, häll i lite olivolja. Lägg i brödet med vikningen uppåt. Sätt in grytan längst ner i ugnen och sätt klockan på 30 min. Efter 30 min tar du av locket och låter brödet stå kvar i ytterligare 15-20 min i grytan. När klockan ringer igen efter 20 min tar du ut brödet och stjälper upp det på ett galler. Låt det svalna och servera det sedan med ditt favoritpålägg.
Lycka till!