Igår var vi ute och plockade späda nässlor i trädgården. Vi förvällde dem och gjorde Nässelsoppa med ägg, rostade pumpakärnor och créme fraiche. Supergott och väldigt nyttigt! Ut i naturen och plocka, det är nu nässlorna är som bäst! Här kommer ett recept på den godaste nässelsoppan jag vet:
Nässelsoppa 4 port
4 liter färska nässlor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 msk vetemjöl
1/2 tsk salt
3 msk grönsaksbuljong
1 l vatten
Peppar efter smak
Till servering: Rostade pumpakärnor, kokt ägg och créme fraiche.
Gör så här:
* Rensa nässlorna och skölj dem ordentligt i vatten.
* Jag förvällde 2 l nässlor åt gången med 5 dl vatten och 1/2 tsk salt. Häll sedan av vattnet men spara det som näring till dina växter.
* Hacka löken fint och stek några minuter i en stor gryta. Ha i de förvällda nässlorna, vattnet, buljong, salt och mjöl. Låt koka i ca tio minuter.
* Smaka av med peppar och mixa ner till en slät soppa.
* Servera med torrostade pumpakärnor som du rostat i en torr stekpanna, créme fraiche och ett halverat ägg.
Mums! Det är otroligt vad man kan skapa från Naturens skafferi.
Lycka till!