Mat och Hälsa

Nya frukostrutiner

Morgonmänniska eller kvällsmänniska? Jag är det sistnämnda och älskar att ligga och dra mig i sängen efter en sen långfrukost och sedan ta det väldigt lugnt på morgonen. Det är väldigt skönt på helgerna men i vardagen fungerar det inte så värst bra. Då måste man stiga upp för att äta frukost, skjutsa barn och börja jobba i skaplig tid. Oftast får jag masa mig ur sängen mestadels på grund av att jag varit uppe sent kvällen innan. Ibland önskar jag att jag vore en morgonmänniska, en sådan som hoppar upp på morgonen, ger sig ut och springer för att sedan äta frukost i lugn och ro med tidningen på köksbordet. Jag har provat det och visst var det skönt när jag väl var uppe men det höll inte i längden. Oftast är jag inte riktigt vaken förrän jag har fått dagens första kaffekopp.

Det är den där tystnaden på kvällen. När det är lugnt och tyst hemma och man kan få lite tid för sig själv eller med partnern och bara sitta och prata eller njuta av lugnet som får mig att må så bra. Därför ser jag det inte som en särskilt smart strategi att tvinga mig själv i säng allt för tidigt på kvällarna framöver, fast så vill jag ju också komma igång tidigare med jobbet på morgnarna. I helgen blev jag inspirerad. Vi har två mjölkbönder i släkten och de stiger upp 04.15 (!!!!) varje morgon. De klagar inte och såg inte det som ett problem utan sa det mer som ren fakta. Oftast försökte de komma i säng vid tio som jag förstod och jag är inte säker på om jag själv klarat mig på sex timmars sömn per dygn men om jag lägger mig vid ca 23-snåret så borde jag kunna stiga upp kl. 06.00 utan problem. Det sker dock väldigt sällan…

Därför utmanade jag igår min man att testa att stiga upp klockan sex tillsammans med mig under en veckas tid oavsett när vi går och lägger oss. Detta för att få kroppen att komma in i någon form av sovrutin och se hur vi känner oss. För faktum är att oavsett om jag masar mig upp vid sju halv åtta så är jag fortfarande rätt trött och det är olika tider varje morgon. MEN det finns ett stort men. Ingen av oss kan bara skaka i hand och sedan hoppa upp kl. 06.00 glada och pigga eftersom vi båda två är kvällsmänniskor. Därför måste vi lockas upp av något. Vi valde så klart mat som lockbete. Kl. 06.00 ringer klockan, då går en av oss upp och ut och hämtar tidningen (ca 200 m promenad) medan den andra förbereder frukosten. När tidningspersonen kommer in står frukosten på bordet. Uppgifterna delas lika mellan oss under veckan. Det här blir ett spännande test! Jag utvärderar nästa måndag så vet ni om det är värt att införa om ni också vill komma upp tidigare men har lite svårt att ta er upp ur den varma sköna sängen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *