Snart är det påsk och är det endast en hemmagjord rätt du ska sätta på påskbordet så är det den gravade laxen.
Vi gjorde vår egen gravade lax till julbordet förra året och vilken skillnad i smak det blev! Jag blev faktiskt helt paff att det kunde bli så mycket godare genom att göra det själv. Det är inte så värst svårt heller om du bara vet hur du ska göra och har lite framförhållning. Så här gör du:
Gravad lax till ca åtta personer
Ingredienser
1 kg färsk lax
4 msk socker
4 msk salt
2 tsk grovmalen vitpeppar
1 dl dill
Gör så här:
Om du vill vara på den säkra sidan för att minimera basillusker så frys in fisken först och börja när den är halvfryst.
- Dela fisken i två delar
- Plocka bort eventuella ben du hittar i filén
- Vänd på fisken och skär några snitt på baksidan av skinnet
- Blanda socker, salt och vitpeppar och gnid in fiskköttet med detta
- Strö 1 dl dill över filéerna
- Vik ihop filéerna till en bit med köttsidorna mot varandra
- Lägg det sedan i en plastpåse som du stänger
- Förvara i kyl i två dagar och vänd den 3-4 gånger under denna tid
- Tag sedan fram den och skrapa bort kryddblandningen från fisken
- Skär i tunna skivor, ät och njut och upplev skillnaden!
Får du över gravad lax kan jag varmt rekommendera att blanda ner den i en krämig pastasås några dagar efter.
Magiskt gott!
Enkelt och fint.
Ha nu en riktigt fin påsk och var rädda om er!