Mat och miljö

Fair trade forum

I helgen gick det av stapeln: Fair trade forum i Jönköping. Vi i styrgruppen för Fair trade city Jönköping är glada och tacksamma över hur många personer som deltog både på föreläsningarna samt i mässhallen bland de utställare vi hade bjudit in. Trots att jag var med och arrangerade hann jag även gå på några väldigt intressanta föreläsningar. Jag lyssnade på Pär Holmgren (f.d. meteorologen) som pratade om klimatförändringarnas hot och framfart. Se mer på hans hemsida nedan:http://www.parholmgren.se/index.php Jag lyssnade på bananodlare från Ghana som via premien i Fairtrade hade haft råd att få sjukvård till sin sjuke man vilket i sin tur räddade hans liv!

Jag hörde om hur hållbart resande stärker landet vi reser till och att det nu finns en enkel sida där du kan anmäla den sjuka barnsexturismen som tyvärr ökar. Den sidan heter ECPAT. Se länk nedan

http://www.ecpat.se/barnsexhandel

Paneldebatt om hur vi kan stärka Fair trade och bönders situation i utvecklingsländer avrundade forumet och det var intressant hur diskussionerna pendlade mellan att lägga ansvaret på konsumenterna kontra politikerna. Jag själv tror på en kombination. Politiker måste fatta stora övergripande beslut som ger miljön och rättvis handel en knuff i rätt riktning och vi konsumenter har både ett stort ansvar samt kan påverka politikerna att skynda på besluten om vi visar vad vi tycker är viktigt. Jag återkopplar åter igen till mitt favoritexempel med Fairtradebananerna som nu finns i de flesta butiker och säljer som smör i solsken. En otroligt lyckad dag som avslutade med invigningen av Fairtrade Challenge som nu håller på i två veckor där vi vill att så många som möjligt Fairtrade fikar den 16 oktober. Bjud in till en Fair fika du med och registrera dig på Fairtrades hemsida:http://fairtradechallenge.se Sophi Trancell som är Managin Director at Divine choklad höll ett avslutningstal om vikten av att köpa bra och rättvisemärkt choklad. Vet du inte vad du ska ha på fikabordet kan jag varmt rekommendera Divines mintkakor. Mums!

bild 1 bild 2 bild 3 bild 5bild 4

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *