Matdebatt

En mobilfri middag tack!

Den är perfekt, den är smidiga och den är smart. Du kan nå en släkting på Nya Zeeland i princip varifrån du vill men snälla; Inte ifrån middagsbordet. Jodå, det är en smartphone jag pratar om, denna otroligt smarta pryl som vi nutidsmänniskor i princip inte klarar leva utan. Jag vet det, för jag är själv smått beroende av den och lämnar jag huset kollar jag nästan alltid en extra gång i väskan så den är med.

Men och det är ett viktigt men, vad är det som säger att vi alltid måste vara nåbara och uppkopplade och är det egentligen så himlans nyttigt? Enligt en säker källa jag har pratat med så visar det sig att vi blir fördummade när vi ständigt gör två saker samtidigt. Tittar på TV och surfar på mobilen, sms:ar samtidigt som vi promenerar osv osv. Förstå mig rätt, jag vill absolut inte gräva ner mobiltelefonen men jag skulle önska att vi begränsar vårt användande av den. Både för oss själva och för vår omgivning. En sådan begränsning är att lägga ifrån sig den vid middagsbordet. Vi har bestämt oss för att göra detta hemma och det gör att samtalen blir mer avslappnande och inte avbrutna av plingande sms eller trallvänliga ringsignaler.

Detta tänkte jag nu testa nästa gång vi ska bjuda in kompisgänget. De blir bjudna till en mobilfrimiddag. Då sätter vi alla våra mobiltelefoner på ljudlöst, lägger dem i en burk och sätter i hallen för avhämtning när middagen är avslutad. I inbjudan kommer det stå:

En mobilfri middag, tack!

Det ska bli spännande att se hur många som vågar komma…:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *