Matdebatt

En mjölkbonde berättar

Igår var jag på massage hos en fin vän som driver en mjölkgård tillsammans med sin man. Det är för övrigt en kvinna som härstammar från samma by i Skåne som jag och dessutom tog över min massageverksamhet 2013. Hur stora är oddsen?!

Efter den välbehövliga massagen tog vi en kopp kaffe på gården och kom då in på den besvärliga situation som Sveriges mjölkbönder just nu lider av. Jag som ändå är insatt i ämnet fick reda på mycket nytt av någon som dagligen lever med detta.

För det första så diskuterade vi något som jag lyft åtskilliga gånger på min blogg men som ofta kommer i skymundan för ”fallande mjölkpriser och utbud-efterfrågan debatten”. Det är mervärdet. För det är faktiskt så att när du köper svensk mjölk så ser du också till att hålla landskapen öppna. Det inte bara ur ett romantiskt perspektiv vi vill ha betande kor i stora hagar på sommaren utan också som ett måste för mångfalden. Betar inte djuren ute, växer markerna igen och vår flora och fauna hotas.

För det andra så är det mycket nötkött som kommer från svenska mjölkbönder. Försvinner de så försvinner även tillgången till svenskt nötkött med de högsta djurskyddskraven i världen, minsta användningen av antibiotika också vidare.

För det tredje så är det oroligt ute i världen. Om våra gränser av någon anledning skulle stängas (vilket jag inte ens vågar tänka på) så skulle de mest basala livsmedlen vara slut på 24 timmar och inom tre dygn skulle mataffärerna i princip vara tomma. Då är det en förutsättning att vi kan försörja oss själva. I takt med att svenska mjölkbönder försvinner så minskar också möjligheten att vara självförsörjande.

För det fjärde, sett ur ett miljöperspektiv så frågar vi oss varför ska vi importera sådant som vi med fördel kan producera på ett högklassigt sätt i vårt eget land? Jag älskar kulinariska läckerheter från andra länder men mjölken behöver vi inte ta från utlandet.

Sist men inte minst vilket nu blir den femte anledningen (!) så skapar mjölkbönderna också arbete på landsbygden. Varje mjölkbonde skapar fem till sex arbetstillfällen. Jobben är något som många hävdar är den viktigaste punkten att komma till rätta med på landsbygden för att locka fler människor att flytta ut. Försvinner mjölkbönderna försvinner även jobb.

Här var fem (!) argument som vi båda visste. Sedan fick jag ytterligare tips på hur vi ska tänka när vi handlar för att hjälpa våra bönder. Jag bantar ner dem till fyra tips så blir det mer överskådligt:

  1. Fortsätt stödja Arla. Om du börjar bojkotta dem så sänks mjölkpriset ytterligare och fler mjölkbönder drabbas. Däremot kan du meddela dem att sänkning av mjölkpriset inte är önskvärt.
  2. Ost består av många liter mjölk, här spelar det ännu större roll vilket märke du väljer. Vänd noga på förpackningen och läs det finstilta. Gäsene ost är tydligen den enda hushållsost som produceras i Sverige.
  3. Undvik butikernas egna varumärken (EMV= Egna märkesvaror). De pressar priserna på sina produkter vilket även kan påverkar de svenska mjölkbönderna negativt.
  4. Leta efter bägaren med en Sverigeflagga på din mejeriprodukt, då vet du att varan har producerats i Sverige.

Med dessa fyra enkla knep ovan så hoppas jag att du lättare kan hitta rätt produkter i mejerihyllan. För med de fem argumenten i början av inlägget så finns det inget annat val i denna fråga som är mer rätt än att just stötta våra svenska mjölkbönder.

Jag sätter mig i bilen och vrider om startnyckeln. Solen står högt på himlen och innan jag lämnar gården kör jag förbi en av hagarna där korna betar. Jag lättar på gasen, andas djupt, tar upp min kamera och tar en bild. Jag sluter ögonen och hoppas att detta inte kommer bli en ovanlig bild framöver.

Stötta och hjälp våra svenska mjölkbönder idag, imorgon och dagen efter det!

FullSizeRender

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *