För er som inte hängt med om mjölkdebatten i media den senaste tiden ger jag er här en kort uppdatering: Den 29:de oktober skrev Katarina Lagervall i Dagens nyheter om hur en svensk studie visat att kvinnor och män som dricker mycket mjölk har en ökad risk att drabbas av frakturer. I studien har forskarna även sett ett samband mellan hög mjölkkonsumtion och för tidigt åldrande och död. Det påståendet tror man kan bero på att laktosen i mjölken bryts ned till galaktos som i djurvärlden leder till just åldrande och för tidig död. Kvinnorna i studien fick besvara en enkät med åtta års mellanrum och det visade att de kvinnor som drack tre glas eller mer om dagen hade högre risk att drabbas av frakturer än de som drack ett glas mjölk om dagen ( männen i studien har inte hunnit följas upp helt än). Dessutom kunde det ses ett samband mellan hög mjölkkonsumtion och ökad dödlighet, i detta fall för båda könen. 110.000 personer ingick i studien och inga nya kostrekommendationer kommer att ändras innan det har kommit fler fördjupade studier i ämnet.

Vidare stämmer sedan LRF mjölk företaget Oatly som tillverkar bland annat havremjölk för att de i sin reklam följande mening: ”Like milk, but for humans”. – Som mjölk fast för människor, vilket LRF anser ger vanlig svensk mjölk dåligt rykte. Jag vet inte om detta var ett smart drag för siffror från Axfoods visar att försäljningen av Oatlys havredryck ökade med 15-20% två veckor efter stämningen från LRF.

Jag är kluven till debatten. Jag älskar mjölk och tillhör dem som länge kämpat för våra svenska mjölkproducenter. Samtidigt går denna studie mig inte omärkt förbi och jag har några gånger ställt mig frågan varför vi i framför allt norden dricker så mycket mjölk jämfört med resten av världen, trots att en del studier visar att risken för benskörhet inte minskat här. Å andra sidan vet jag hur många viktiga näringsämnen mjölk innehåller och att drycken i sig också är känd som en hälsodryck som innehåller viktiga aminosyror som kroppen inte själv kan producera.

Jag har två mjölkbönder till kompisar och nu vill jag på allvar besöka deras kor och ladugård och diskutera deras inställning till studien och mjölk i största allmänhet. Jag vill också läsa på ännu mer och se fler studier innan jag själv tar ställning. Så får det bli, tills dess kommer jag att fortsätta konsumera svensk mjölk i måttlig mängd!