Det Naturliga

Sluta slit och släng

Vad är motsatsen till ”slit och släng”? Bevara och förvara!

Det låter riktigt tråkigt det kan jag medge men faktum är att det är mycket bättre för oss alla. Blir vi bättre på att ta hand om de saker vi har, ställer vi också högra krav på de produkter vi köper vilket i sin tur göra att tillverkarna måste ställa högre krav på de varor de köper in för att kunna tillverka denna hållbara produkt. Var det krångligt? Så här: Du köper en ny vårtröja och tänker att wow den var riktigt billig (trots att det inte var rea) och tänker den kan jag ha en säsong. Nästa vår när du tar fram den märker du att den var noppig och urtvättad även om du inte använt den särskilt mycket. Du slänger den och tänker: Jag köper en ny.

Det här vet tillverkarna och kan då med andra ord skapa produkter som lämpar sig för just ”slit och släng”. Köper du däremot en tröja av god kvalité som kostar lite mer är oftast kvalitén bättre. Tröjan är dyrare vid just själva köptillfället men håller garanterat längre än den första billiga tröja du köpte. Du spar pengar, miljö och tid. Tänk vad skönt att kunna plocka fram en hel och snygg vårtröja säsong efter säsong!

I lördags öppnade Erikshjälpen i Jönköping i en ny större butik. Där säljs varor som människor skänkt för att komma ett annat hem till nytta. Samtidigt skänks pengar till välgörenhet av det du köper. Ett mycket bra koncept. Jag läste om en kvinna som endast köpte möbler på second hand för de höll mycket bättre kvalité och höll längre än vad nya möbler. En tankeställare. Nästa gång du gör ett inköp rekommenderar jag dig att planera och fundera igenom om det är något du verkligen behöver.

Less is more!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *