2010 gjorde Stefan Jarl en film som heter Underkastelsen. En riktigt rysare till film som handlar om hur kemikalierna påverkar oss i vardagen. Han gjorde ett blodprov för att se hur många gifter han hade i blodet och bjöd in Eva Röse (som vid den tidpunkten väntade sitt andra barn) att göra samma sak. Provsvaren var skrämmande. De sammanlagda provsvaren gjorde att Stefan kom upp i ca 100 kemikalier i blodet. Bland annat hade han mycket DDE som är en restprodukt av DDT. Det gamla bekämpningsmedlet DDT förbjöds på 70-talet men bryts ned till DDE vilket tas upp av oss djur och människor och är ett väldigt aggressivt ämne som attackerar vår binjure som tillverkar kortisol. Det fanns även många andra kemikalier som har negativ effekt på vår hälsa. PCB var en annan produkt som finns i plast och som kan leda till överaktivitet hos individer, bland annat ADHD tror forskarna. Bisfenoal A kan finnas i konserver och kan bland annat till fetma, diabetes, bröstcancer med mera. Forskarna tror att kemikaliehotet är det största hotet mot mänskligheten och de håller nu på att titta på Coctaileffekten, det vill säga vad händer när alla kemikalier vi har i våra kroppar samverkar. Det man sammanfattningsvis kan säga är att vi just nu vet väldigt lite om just den effekten.

Denna dokumentärfilm finns på youtube under länken nedan i två delar:

http://www.youtube.com/watch?v=zTMRi0ElqTk 

En rysare helt klart och tyvärr kanske inte alls en sådan film man vill se en fredagskväll men ack så viktig. Att handla ekologiskt, återvinna, fynda begagnade möbler, hålla koll på barnets leksaker har aldrig varit så viktigt som just idag. Detta för att begränsa ditt upptag av just kemikalier. Lev så naturligt du kan helt enkelt!

Jag rekommenderar dig att se filmen och dela med dig av budkapet för det är väldigt viktigt. Gravida och känsliga tittare förvarnas.