Nu är det slutet av juni och högsäsong för fläderblomssaft! Jag älskar när man enkelt kan gå ut i naturen och använda det som erbjuds. Fläderblomssaft är verkligen förknippat med sommar för mig och tydligen även effektivt mot förkylningar. Därför kan det vara bra att göra extra som du kan frysa in i plastflaskor och ta upp till hösten eller vintern när förkylningarna hägrar som mest.

Nästa år funderar jag på att plantera en buske själv i trädgården men detta året fick jag återigen ”låna” några blomklasar av en snäll granne här på udden. Vill du ha en riktigt god och frisk flädersaft så rekommenderar jag dig att halvera den mängd socker som står i vanliga recept dock inte i detta:

Rensa blommorna och skölj dem noggrant (ca 40 klasar)

Skölj och skrubba citronerna (ta gärna ekologiska om du hittar), skär upp dem i tunna skivor 3- 4st

Lägg blommor i en stor kastrull med citronskivorna överst

Koka upp vatten och socker och slå det över blommorna och citronerna (2 l vatten, jag tog max ett kg socker)

Avsluta med att hälla över lite citronsyra (50 g) för hållbarheten och konserveringens skull.

Låt det sedan stå och dra svalt i tre dygn.

Lycka till!

Image

 

Image