Matdebatt

Den ekologiska maten

Naturlig och enkel mat är förknippat med ekologiskt för min del. Jag försöker köpa så mycket ekologiskt som möjligt. I dagens tidning läste jag glädjande nyheter nämligen att ekomatsförsäljningen ökade i fjol med tre procent vilket motsvarar 9,5 miljarder kronor. Tydligen är det bland annat storkök som satsar mycket på ekologiskt. Dessvärre har inte den ekologiska odlingen hängt med i samma takt, den har ökat under flera år för att i fjol ta stop. Detta beror på oklarheterna i stödprogrammen samt sämre lönsamhetsskillnaderna mellan driftsformerna. Beslutsfattare och politiker måste bli tydligare samt göra det enklare att satsa på ekologiskt jordbruk. Idag importeras 50 procent av alla ekologiska livsmedel som säljs i Sverige vilket känns onödigt då vi skulle kunna producera mer själva. Fortfarande har vi konsumenter ett otroligt ansvar, ökar ekomatsförsäljningen ännu mer kommer föhoppningsvis insikten om att det är viktigt att fatta snabba beslut som gynnar ekobönderna! I artikeln stod det dessutom att det tar flera år att sadla om från ett konventionellt jordbruk till ett ekologiskt, detta på grund av alla gifter samt bekämpningsmedel som först måste försvinna ur jorden. Detta är skäl nog att välja eko! Så fortsätt att plocka ner de ekologiska bananerna i din varukorg.

Trevlig måndag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *