Det Naturliga

Rotfruktspizza

En dag när jag kom hem från jobbet var jag så trött och hade inga idéer på kvällsmat så jag satte en pizzadeg och det gjorde mig lugn. Det brukar göra mig lugn för dels älskar jag bröd och dels vet jag att på en pizza kan man slänga på lite vad som finns i kylen och jag gillar att skapa saker från något som jäser.

När jag öppnade kylen fick jag dock en chock, för vi hade verkligen inte mycket i den (som man kunde skapa en traditionell pizza på). Jag tänkte jag plockar fram det vi har och skapar en otraditionell pizza. Den enda ingredienserna som var ”pizzakända” var skinkan och löken (fast denna gång rödlök, det fanns inget annat). Däremot hade vi massor med rödbetor, ingefära, palsternacka, morötter, vitlök och kålrot. Låter inte särskilt gott på en pizza men jag började skala och skiva allt väldigt väldigt tunt. Sedan hittade jag som tur var en tomatkross i skafferiet som jag blandade ut med den sista tomatpurén vi hade.

När degen var färdigjäst på vetemjöl och gramhamsmjöl  (vi hade inte tillräckligt mycket vetemjöl) så bakade jag ut den på plåten och la först tomatblandningen i botten och sedan resten av alla rotfrukter och skinkan. Jag toppade med ost fast jag vet att alla andra pizzabagare lägger den i botten, denna gång tänkte jag att jag vill ha det på toppen så att rotfrukterna möjligen får en lite mildare smak. Överst la jag kvistar med timjan, färsk oregano från kökslandet och en del färsk persilja. In i ugnen i ca 15 minuter och sedan var den klar.

Jisses vad god den blev! Vi strödde lite flingsalt uppe på, serverade med några spenatblad, åt, njöt och konstaterade att ibland är det lyckosamt att testa nya helt otippade kombinationer.

Rotfruktspizza är verkligen något jag kommer göra igen och blir en perfekt fredagsmiddag!

Lycka till och trevlig helg!

IMG_6654

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *