Det närmar sig första advent och i helgen smygstartade vi med att äta Ris á la malta. Det är en av mina absoluta favoritjulrätter. Det finns många olika sätt att göra den och varje år har jag samma roliga diskussion med min mans farbror om hur man gör den. Vi brukar vara där och fira juldagen nämligen. Han står då för all mat och hävdar å det bestämdaste att man först ska koka upp grötrisgryn med vatten, hälla av vattnet för att sedan blanda ut det med uppvispad grädde och vaniljsocker.

Jag hävdar å det bestämdaste att Ris á la malta görs på resterna av den risgrynsgröt (tomtegröt kallar vissa den för) som man inte orkade äta upp på julafton genom att till den tillsätta uppvispad vispgrädde och vaniljsocker. Det blir då en mjukare och rundare smak tycker jag.

Både är goda och inget är väl egentligen rätt men det som faller mig mest i smaken är det sistnämnda. Kanske för att jag är uppvuxen på det men så gillar jag också tanken på att skapa en sådan god rätt på rester som inte orkades ätas upp dagen före.

Ris á la malta är oavsett väldigt gott och kan vara ett tips på maträtt till helgen. Servera den helst med saftsås, kokta bär, mjölk och kanel eller med något annat som du gillar.

Jag kanske skulle strunta i att kommentera gröten i år eller nej förresten då blir det ju ingen riktigt jul:)

IMG_6745