Det Naturliga, Mat och Hälsa, Matdebatt

Hållbarhet och matförvaring

Hur länge håller ett ägg? Det är en intressant fråga som jag fick ta ställning till igår. Jag skulle svänga ihop en omelett till lunch och hittade två ägg som gick ut den 25/9- 2015…

Min första tanke var att de inte går att använda men när jag sedan tänkte att eftersom de stått kallt och svalt så kanske de är ok ändå. Jag gjorde som så många andra idag glömmer. Jag valde att förlita mig på mitt lukt- och smaksinne. Jag knäckte äggen i en skål och luktade ordentligt och smakade på dem. De smakade helt ok och jag bestämde mig därför för att använda dem. Omeletten blev väldigt god och jag mår bra än idag:)

Jag tycker att det är märkligt att det slängs så mycket mat som är fullt ätbar i en tid när hållbarhet och miljöansvar är så i ropet. För även om jag själv i just detta fall tyckte att äggen var ett gränsfall så kan vi människor förlita oss på vårt lukt- och smaksinne i mycket större utsträckning än vad vi gör idag. Många människor jag pratar med slänger en matförpackning så fort den har passerat utgångsdatum utan att ens öppna och titta på den!

Kom ihåg att bäst-föredatum är satta endast som en rekommendation och att livsmedlen oftast håller mycket längre än så. Vissa livsmedel ska man vara lite extra uppmärksam på som kött till exempel men även här kan luktsinnet hjälpa dig på traven för att reda ut om livsmedlet är för gammalt. Jag läste nyligen också att restauranger i Danmark rear ut mat istället för att slänga dem vid stängningsdags. Det är en bra väg att gå och något jag hoppas vi i Sverige kan ta efter.

För några veckor sedan köpte jag ett bivaxskydd som jag hade läst om i en tidning som skulle ersätta plastfolie (vi håller ju fortfarande på att plastbanta vårt hem). Det är faktiskt riktigt smidigt. Det går lätt att forma kring en skål och går dessutom att återanvända. Bara att skölja av efter användning, låta torka och använda igen. Lysande tycker jag! De finns att köpa i välsorterade inredningsbutiker eller på nätet (se bild nedan). Jag själv köpte det på Lapland Eco Store som är min favorit köksbutik på nätet.

IMG_6792

Hur du förvarar din mat är viktigt för att få bästa möjliga hållbarhet. Sedan beror det tydligen också på vilken kyl du har om man ska tro denna artikel från 2014.

Viktigast är dock fortfarande att lita på ditt lukt- och smaksinne när du ska bedöma om maten är för gammal eller inte.

Lycka till!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *