Choklad

Rättvis chokladprovning

I måndags var jag och en vän på chokladprovning med endast Fairtradechoklad. Det var mycket trevligt och intressant. När vi fick höra processen från kakaoböner till färdig choklad är det inte svårt att förstå varför Fairtradechoklad kostar mer. Du vet att du köper en bra slutprodukt där barnarbete inte existerar. I korta drag går processen till på följande vis: Kakaon växer på träd i stora ovala frukter. I dem finns bönorna och när man skördar en frukt låter man bönerna ligga insvepta i bananblad och jäsa en vecka. Därefter låter man dem torka, går sedan för hand och plockar ut dåliga bönor och sedan skeppar man de vidare till Europa (oftast) där de bland annat rostas, kakaon separeras från kakaosmöret och själva chokladen framställs. Även om det finns lokala producenter på plats i Ghana eller på Elfenbenskustens som tillsammans är de största kakaoproducenterna i världen så görs de stora vinsterna där chokladen framställs i större mängd. fairtrademärkningen garanterar som sagt att arbetet inte utförts av några barn samtidigt som odlarna får bättre betalt för sin slutprodukt vilket gör att de kan leva bättre på sitt arbete och skicka sina barn till skola istället för till arbete. De odlare som ansluter sig till Fairtrade får även ta del av en premie, där pengar går in till att förbättra något projekt i just deras by. Samuel som höll i föreläsningen berättade om en by där de tagit fairtradepengar och renoverat upp det lokala sjukhuset i byn. Han hade lagt upp chokladprovningen väldigt pedagogiskt då vi började med ljusare choklad för att sist avsluta med mörk choklad utan fruktsmak. När man väl tagit en bit mörk choklad och sedan gick tillbaka för att smaka den ljusa chokladen igen så märkte man stor skillnad. Den ljusa chokladen smakade nästan bara socker efter några bitar mörk choklad. En riktigt ”fin” choklad ska egentligen endast max innehålla fem ingredienser: kakao, kakosmör, socker, vanilj och lecitin. Står det andra saker kan man börja fundera på vad det är för choklad man har fått tag i och varför det måste finnas andra produkter i den. Jag hittade två favoriter på provningen. En lite billigare sort som finns att köpa på Willys av märket Aware och en dyr modell för ca 60 kr kakan som görs av Malmö Chokladfabrik och endast hittas i specialbutiker. Vilken faritradechokladkaka blir din favorit? Prova att själv ordna en rättvis chokladprovning med endast faritradechoklad. Blir vi fler som efterfrågar detta kan fler bönder gå över till att odla faritrade, fler barn kan få gå till skolan och vi kan få en choklad där vi vet att villkoren för odlarna varit schysta. På tal om det, på fredag är det alla hjärtans dag och vi i fairtradegruppen ska göra en ”Morotsmobb”. Det innebär att vi vill ge folk en morot att beställa och köpa mer Fairtradevaror. Häng med på fredag till Hemköp i Jönköping vid 13 tiden och anslut du med och köp en fairtraderos eller choklad för att visa att du vill köpa rättvist odlade produkter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *