Jag har precis kommit tillbaka från en lyckad föreläsning med rubriken: ”Mat och miljö-hur ska vi tänka?” på Jönköpings kommun. Det var många miljömedvetna personer i publiken och jag fick kluriga frågor men också väldigt mycket positiv feedback. Många kom fram efteråt och tyckte att de hade fått med sig mycket matnyttig information och det är alltid ilka roligt att höra! Jag pratade bland annat om närproducerad mat och varför det precis som ekologiskt också behövs i vårt samhälle och varför dessa två begrepp inte ska ställas mot varandra. De vill åt samma håll och är bra ur olika syften. Den viktigaste uppgiften vi konsumenter har är att fråga oss hur råvaran har producerats och vad som är viktigast att välja för mig utifrån mitt eget miljöfokus. Dessutom pratade jag trendspaning kring mat och miljö- vad som är inne just nu. Närproducerad odling hemma det vill säga odling i ditt köksfönster eller på balkongen är helt rätt. Ni som har följt mig vet att jag för ett tag sedan hakade på denna trend genom att sätta tomatfröer i ett minidrivhus i köksfönstret. De har nu tagit sig så väl att det i helgen var dax att plantera om dem och flytta till ett något större drivhus. Det är så fantastisk att se saker växa, speciellt om man själv har drivit upp dem från grunden. Jag läste nyligen att det var en kvinna som stoppat ner en tomatskiva med alla dess kärnor i en kruka med jord och fått en uppsjö av små tomatplantor. Det lät spännande och är helt klart något som måste testas. Det är inte för sent att börja odla än! Sätt något du gillar på fönsterbrädan och se fram emot att få skörda om några veckor eller kanske bara för att visa hur trendig du är 😉

Så här ser det ut på vår fönsterbräda/köksö just nu och det du ser är tomatplantor, chilliodling, vindruvsranka, vitlöksskott, grönkål samt selleri:

IMG_3859