Mat och Hälsa, Matdebatt

Måltidens betydelse

Jag är iväg på konfernes och på vägen upp till Stockholm stannar vi till på Löfstad Slott och får där en guidad rundvandring på slottet. Slottet byggdes ursprungligen av Axel Lillie på 1600-talet. Slottet har gått i arv i generationer fram till 1926 då den sista ägarinnan Emelie Piper testamenterade slottet till Östergötlands museum. Hon ville att slottet skulle visas upp som ett hem och bevaras som det var, gärna med säsongens blommor just för att förstärka känslan av hemmet. Det fick inte tas ditt andra föremål som också representerade tidsepoken. Vi blev bland annat guidade genom måltidssalen där det hängde kristallkronor i taket och de finaste linnedukarna låg på bordet. Guiden berättade om måltiden som en viktig samvaro men också som en möjlighet att visa upp sin status. Pajer serverades där det flög ut levande fåglar (!) och bjöd man på svanstek så serverades den gärna direkt ur en uppstoppad svan. Bröd kunde ligga på bordet som inte åts, just för att bröd under denna tid var en statussymbol som man gärna inte rörde i onödan. 

Jag slås av måltidens betydelse. 

På bussen hamnar jag bredvid en trevlig kvinna och vi börjar diskutera mat, miljö och livsmedelsproduktion och inser snart att vi har ett gemensamt intresse. Vi pratar om att njuta av maten vi äter och vikten av frånvaro från stress vid måltiden. Förr var måltiderna långa och på Löfstad Slott kan jag tänka mig att många samtalsämnen togs upp innan middagen var över. En måltid är så mycket mer än att endast fylla på kroppen med ny näring. Kan du riktigt njuta av den och kanske dela den med någon du tycker om får den ännu större betydelse. Idag kan kvällsmaten vara den enda tidpunkten då hela familjen har möjlighet att samlas, sitta ner och umgås tillsammans på en hel dag. Därför tycker jag det är viktigt att man ser till att ta tillvara på den tiden tillsammans utan störande moment såsom tv mm. 

Det finns något romantiskt över historien med de långa middagarna på Löfstad Slott och även om jag är fullt medveten om att det inte alltid fungerar praktiskt i vardagen så kan man ta med sig det viktigaste budskapet därifrån: Ät middag utan störande moment varje kväll och gärna tillsammans med dem du gillar bäst!

Här är en bild från matsalsrummet på Löfstad Slott (med godkännande från museet att lägga ut bilden):

   

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *