Tags

,

Vi hade ett trevligt pensionärspar till grannar när jag bodde i Skåne.

De är mina pensionärsförebilder faktiskt. De var aktiva på ett sunt sätt och var mycket ute i skog och mark. På höstarna kom de hem med hinkar fulla med lingon och en gång om året hyrde de en bagarstuga vid Björnstorps slott (tror jag bestämt det var) och bakade bröd i stenugn en hel lördag. Dagen efter kom de in med bröd till oss, till allas vår stora lycka.

En gång om året sedan, lagom till juletid gjorde herrn i huset vid namn Jojje en makalöst god julost som vi sedan fick i julklapp. För några år sedan bad jag om receptet. Osten är enkel att göra men kräver en del tålamod som god mat ofta gör.

Tålamod för att den ska lagras ett år i kylen innan du tillverkar den. Därför vill jag redan nu tipsa om den så att du hinner få tag i en Edamerost och börja lagra i kylen, innan de plockas bort ur sortimentet.

Så här gör du Jojjes julost:

Köp en rund röd Edamerost á 1 kg

Lagra den i kylen i ett år, vänd på den en gång om dagen första veckan

Därefter vänder du den 1 gång var tionde dag så att den mognar jämnt

Efter ett år:

Tärna osten

Häll i 10 cl konjak

Blanda i 1/2 kg smör (jag brukar ta något mindre eftersom jag tycker den får en bättre smak då)

Mixa ihop till en ostmassa.

Lägg upp i burkar, ge bort som julklapp eller njut på ett julknäcke.

Mums!