Mat och miljö

Inspiration för helgen

Igår fick jag för mig att baka kanelbullar, något jag inte gjort på väldigt väldigt länge. Jag fick nästan en chock över att det tog mig tre timmar från start tills de var klara. De blev så goda och jag njöt så klart extra länge av dem eftersom de hade tagit sådan tid att göra.

Denna tålamodsprövande aktivitet är något jag tycker vi människor i dagens snabba informations- och tekniksamhälle borde göra då och då. Det går inte att få degen att jäsa fortare och bakning av bullarna tar den tid det tar. Många av oss är så vana att få  information på en gång eller att kunna köpa 10-pack frysta bullar som värms i ugnen på ett nafs. Ofta innehåller de mer socker och andra ämnen som inte finns i hemmagjorda bullar. Jag motsätter mig inte frysta kanelbullar helt utan tycker att det är ett bra komplement men anser att man ska känna till varför man köper dem. Jag får besök idag och hann inte baka, fine men vad händer om de ständigt är de enda bullar som ligger i frysen?

Jag anser också att när det går så snabbt att baka halvfabrikat kanelbullar är det också mer berättigat att äta fler och lite fortare, man känner ju inte till det arbete som ligger bakom. Det bättrar på det redan stressade samhälle vi idag lever i.

Då jag tycker att jämställdhet är en av de viktigaste frågan inom jämlikhetsfrågorna, anser jag inte att det är kvinnan som bär ansvaret för att ha frysen full av hembakta kanelbullar när gäster kommer på besök. Se till att ni hjälps åt i hemmet och gör bakningen till något exklusivt. Det kanske inte alltid finns hembakta bullar i er frys när gästerna kommer men tänk när det gör det, vilken fest! Vi har verkligen inte alltid ett välstädat hem när vi får vänner på besök. Vi värdesätter själva mötet mer än perfektionism i hemmet och det vet jag att våra vänner uppskattar. Får de då dessutom hembakta kanelbullar till fika tror jag att de bortser ännu mer från upphängd tvätt till damm i hörnen! Vem vet, kanske går det att frigöra en hel del tid från att skapa det ”perfekta hemmet” till att bjuda på hemgjord fika?bild-2

När det kommer till bakning ska man inte vara stressad. Därför kan det vara en bra aktivitet för helgen. Avnjut de färdiga bullarna med ett glas mjölk, mmm!

Trevlig helg på er!

1 thoughts on “Inspiration för helgen

  1. ikairutan skriver:

    Mycket bra skrivet sis! Ser fram emot att läsa fler klokheter! Puss

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *