Jag tycker om att prova saker och se om det fungerar. Speciellt om det finns ett alternativ som enligt mig verkar vara mer naturligt. Däremot har tandkräm länge varit ett sådant ämne som jag inte riktigt närmat mig. Det kan bero på att de positiva fördelarna sitter djupt i ryggmärgen. Det kan också vara så att redan i tidig skolålder kom ”fluordamen” på besök som berättade om alla fördelar med fluor, eller så beror det på att de tandläkare jag träffat under alla år verkligen understrukit vikten av att skydda tänderna med just fluor. Slutligen kan det också vara så att det grundar sig i en invand rutin som känns jobbig att ändra. Om man inte har tandkräm med fluor, vad har man då?

MEN så har då jag snubblat över lite artiklar och bland annat blivit tipsad av en kompis att prova borsta tänderna med en kräm beståendes av Aloe Vera. Enligt henne hade tänderna blivit mycket bättre efter bytet. Jag bestämde mig för att testa. Jag brukar träffa min tandläkare en gång om året och för ca ett och ett halvt år sedan bestämde jag mig för att byta. Jag var vid det tillfället höggravid och tandläkaren varnade mig för småbarnsårens dåliga inverkan på tänderna. Det blir lätt att småätandet ökar vilket inte gör tänderna gott. När jag ett år senare kom tillbaka på kontroll igen var all min tandsten borta!!? Jag var i chock! Tandsten som jag har haft problem med i flera år! Jag undrade vad han trodde det berodde på o han gissade att jag lagt om mina matvanor till det bättre. Det stämde tyvärr inte, han hade faktiskt rätt i småbarnsåren och en ökning av småätandet. Dessutom hade jag inga nya hål och de gamla höll sig på en stabil nivå. Jag frågade honom då om tandkräm utan fluor och han sa att det börjar komma bättre sådana alternativ men det var inget de rekommenderade… Jag bestämde mig där och då för att fortsätta med min icke fluoraktiga tandkräm och min tee three oil- munskölj som jag också använt under denna period. De produkter jag använder nu ser du nedan.

Jag lovar att återkomma med resultat efter nästa tandläkarbesök och än så länge är detta ett test. I det testet står det just nu 1-0 till Det Naturliga. Ämnet har under dagarna diskuterats flitigt med tanke på att ”fluordamen” tydligen är på väg tillbaka. Därför vill jag skicka med denna text. Jag hade dessutom tänkt länka till en sida som skriver om detta men det fungerade tyvärr inte. Sidan heter Sourze, söker du på Sourze och fluor så kommer det upp.

Känsligt? – Absolut men kanske något att fundera över?

2015/01/img_0072-0.jpg