Jag läser just nu en bok som handlar om vår mat och klimat. Maten vi äter påverkar sannerligen vårt klimat. Det bästa med detta är att det är vi som konsumenter som styr efterfrågan, handlar vi mer klimatsmart och ställer krav på våra handlare så måste de anpassa sig därefter. Det sämsta med detta är att det fortfarande är många som inte insett värdet av att köpa ekologisk mat och vi måste agera snabbt nu för att få en positiv förändring för vår miljö. Jag tyckte att författarna hade en bra inställning till hur vi ska se på maten. De menade att vi inte ska förbjuda oss själva att äta vissa livsmedel som nötkött tillexempel som faktiskt efter flyget är en av de värsta miljöbovarna MEN vi måste skära ner på hur ofta vi äter det. Vi behöver bli ”matsnobbar”, vilket betyder att vi behöver ställa mer krav på varifrån vår mat kommer samt skära ner på hur ofta vi köper vissa livsmedel. Jag läste om en ICAbutik som valde att endast ta in ekobananer i sitt sortiment. Detta på grund av den ökade efterfrågan samt efter larmrapporten om alla gifter som existerade i fruktköttet.

Kom ihåg att du/vi kan påverka och ju fler vi blir som efterfrågar hög kvalité på våra varor ju fortare går det för butiksägarna att ställa om. Vi har ju även infört vegetarisk måndag i detta hem och mina blogginlägg på måndagar ska helst ha någon anknytning till detta. Det fina med att införa vegetarisk måndag är att vi fått upp helt andra ögon för vegetarisk mat vilket resulterat i att vi äter just vegetariskt fler dagar än bara en. Kött unnar vi oss då och då och när vi gör det köper vi kött med hög kvalité gärna från någon närliggande gård eller med kravmärkning på förpackningen. Testa att införa vegetarisk måndag du med och se vad som händer!

Trevlig kväll!