Jag lovade att återkomma om hargrytan vi kulle äta efter att min man varit ute på harjakt. Vi var båda mycket förväntansfulla på resultatet av en gryta på detta djur. Många vi pratade med nämnde att det var ett fint kött som kommer göra en fantastisk gryta. Det blev tyvärr inte så denna gång. Trots att filéerna var fina och min man verkligen hade läst på om olika recept så blev köttet tyvärr rätt torrt. Det var den spännande femmilen på tv samma dag som vi tillagade grytan och jag vet inte om det var detta som störde processen men glömdes bort det gjorde den verkligen inte. På ett av alla recept han googlat fram så stod det en längre koktid och detta följdes för att köttet skulle bli riktigt klart. Det gjorde dock tyvärr att den också blev ganska torr.

Trots att schalottenlök o svamp tillsammans med haren gjorde en fantastik smak på grytan så var det ett faktum att köttet var torrt. Det var längesedan jag såg en sådan besvikelse i min mans ögon. Det är svårt att lyckas med något första gången man gör det men jag förstod besvikelsen efter allt det jobb det varit för att få fram köttet. Det är det som är de fina med just jakt. Det är ett sådant efterarbete efter jakten för att just fram själva köttet så när du väl lagar det, då är det fest! Precis så anser jag att vi ska resonera kring kött. När du tillagar det ska det vara lite extra och inget du gör varje dag. Köttet blev mörare när det stod i grytan över natten och vi var riktigt imponerade över hur länge vi hade hargryta till middag i detta hem. Vad mycket kött det blev (se nedan) och vad häftigt när man verkligen tar tillvara på hela djuret vid matlagning. Det kommer bli fler hargrytor framöver det är jag helt säker på om inte bara för att få  till ett mörare kött. Skam den som ger sig! Här är den serverad med potatismos och kvittengéle som jag köpte på Tirups Örtagård när jag var där. De gjorde sig väldigt bra tillsammans.

IMG_3609IMG_3607