När man bor som vi gör är det inte lätt att dra på sig kappan, trippa ner för lägenhetstrapporna och ut på stan för att köpa färska morgonbröd till helgfrukosten. Vi får helt enkelt lösa det på ett annat sätt. Detta morgon bröd som kallas ”Vishamsbröd” är ett väldigt bra alternativ till konditorifrallor. Det var en kompis som tipsade mig om det och det fina i kråksången är att du gör alla förberedelser dagen innan för att sedan när du vaknar sätta på ugnen och grädda det med en gång. Det gör att du har nybakat bröd till frukosten! Gör så här:

Koka upp 2 dl vetekross med 3 dl vatten och låt sjuda i tio minuter

Häll i det i bunken och häll över 5 dl kallt vatten och låt allt kallna

Smula ner lite av 50 g:s jäst och rör ut den i lite degvätska, blanda sedan i resten av degvätskan med 1 msk olja, en halv matsked salt samt ca 1,5 liter vetemjöl. Arbeta degen väl. Ta sedan upp degen och dela den i två bitar som du formar till avlånga bröd. Lägg dem i två ugnsfasta brödformar och ställ in i kylen för att jäsa över natten.

Morgonen efter sätter du ugnen på 200 grader. När ugnen är varm tar du bröden direkt från kylen och gräddar dem i nedre delen av ugnen i ca 45 min.

Ett utomordentligt gott bröd. Lycka till och trevlig helg!

Image