Mat och miljö

Minska matsvinnet med en enkel omelett

I dagens Jönköpings-Posten kan vi läsa om hur ca 125 000 ton mat som levereras till livsmedelsbutiker slängs varje år. Det är forskare vid SLU som under tre års tid har tittat på detta. Främst är det frukt och grönt som slängs. Det positiva i artikeln är att många butiker vill göra något åt detta eftersom de vet att varenda krona man sparar på att slippa slänga är ren vinst. Det är dock inte livsmedelsbutikerna som står för det största matsvinnet, det gör hushållen. Ca 647 000 ton är matavfall från den svenska hushållen. Därför tänkte jag nu berätta på hur man lätt kan göra en omelett på rester du har i kylen. Jag blandade några ägg med mjölk och kryddor. Hällde i tomatsås som vi hade över sen dagen innan. Hällde i en stekpanna och ”toppade” med rester vi hade i kylen. Lät det steka på ett tag och strödde sist över ost. Inget konstverk möjligen men det blev bra! Gott, enkelt och billigt i kombination med att jag slapp slänga resterna gjorde detta till en toppenlunch! Så har ni rester över, ta onsdagens råd och gör en omelett.

Lycka till!

Image

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *