Mat och Hälsa

Mat på liten tallrik

Här om dagen var jag ute och åt lunch på ett ställe jag inte varit på förut. Det var mycket god mat och först kom salladsbuffén och sedan den tillagade maten som sig bör. Jag började lägga upp sallad medan jag pratade med en annan kvinna och vips var tallriken full. Nu kommer vi till huvudrätten tänkte jag och förväntade mig en ny tallrik men så fungerade det inte. Den ”lilla” tallrik som vi hade fått vid salladsbuffén var tänkt till både den kalla och varma maten och värst så liten var den egentligen inte. Tänk dig storleken på en mellanstor assiett. För att få plats med den varma maten fick vi trycka ihop salladsbuffén och ta mindre varm mat. De intressanta i detta är att de som äter lunch här varje dag inte tycker detta är något konstigt utan blir mätta på en ”liten tallrik”. Jag började genast att tänka på hur även våra tallrikar som så mycket annat blivit större de senaste åren samt att de borde ha mindre matsvinn här. Det är många av oss som äter för mycket mat idag och är tallrikarna dessutom större så lurar vi successivt både ögat och magen om vad som är en normalportion. Precis som ni ofta ser på min blogg använder jag vårt porslin Carisma från Rörstrand i mina bilder och vid närmare eftertanke är mat-tallriken lika stor som ett serveringsfat om man jämför med de tallrikar vi blev serverade på igår. Vi har även en model mindre tallrik från Carisma och jag har bestämt mig för att göra ett test: Jag ska prova att äta lunch på den mindre tallriken nu i en vecka och se om jag fortfarande blir mätt och om det påverkar resten av dagen på något sätt. Faktum är att lunchen igår kompletterades endast en gång med några kikärtor och oliver. Tro det eller ej, jag blev faktiskt mätt och jag fick mig en riktig tankeställare precis som de andra personerna jag lunchade med om mängden mat vi äter. Nu är det mat på liten tallrik i en veckas tid som gäller för mig. Prova gärna du med och skicka ett mail om hur det går för dig!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *