Det Naturliga, Mat och Hälsa

I lingonskogen

”Gå inte över ån efter vatten”. Det är ju ett klassiskt gammalt ordspråk som kan användas i många olika sammanhang. I lingonskogen här om dagen kändes det extra träffande.

Jag såg många härliga bilder på människor som varit ute och plockat lingon och hört att det fanns hur mycket lingon som helst i skogen. Vi har inte haft någon tradition av att plocka lingon i min familj faktiskt. Där har det mer varit fokus på blåbär och kantareller så jag kände mig en aning novis när jag gick till skogs i mina gummistövlar och med bärplockaren i handen. Jag letade och letade efter lingonris, gick säkert 5 km över stock och sten, över bäckar och genom hagar utan att hitta ett enda lingon. En del skräp hittade jag däremot som jag plikttroget plockade upp för att slänga i soptunnan på vägen hem för att skona moder jord.

Med trumpna steg kom jag tillbaka ut på vår väg och tänkte att jag i alla fall hade gjort någon god gärning med allt skräp jag plockat upp….Då såg jag helt plötsligt något rött som glimtade till precis vid backen upp mot vårt hus. Där var lingon i mängder och de stod liksom bara där och väntade på mig. Det var riktigt ironiskt och även om de stod intill en väg så är det ingen högtrafikerad väg.

Lingon är verkligen ett superbär har det framkommit i färska studier. Det innehåller många nyttiga bitterämnen, vitaminer och mineraler samt sägs bromsa effekterna av fet mat.

Dessa ska jag blanda i morgongröten i morgon och vill jag ha fler, ja då är det bara att gå utanför husknuten minsann:)

IMG_6030

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *