I morgon är det fettisdagen eller semmeldagen men varför har denna kära bulle två namn? Ordet semla betyder vetemjöl efter latinets “Simila” och sägs syfta mer på själva bullen utan innehåll av mandelmassa och grädde. Detta namn sägs ha uppkommit då bagare ville sälja denna bulle fler dagar än just på själva fettisdagen. Fastlagsbulle är alltså det ursprungliga namnet och fettisdagen syftar på att det är den sista tisdagen innan man (enligt kristen tradition) går in i fasteperioden som vara fram till påsk. Denna tisdag får man lov att äta fastlagsbullar. Tradition eller inte, vi är många som älskar dem. Jag tycker att det är lite väl tidigt att börja sälja semlor/fastlagsbullar redan efter jul men anser också att det måste finnas fler än endast en tisdag på året då man kan få mumsa på denna uppskattade bulle. I mitten av februari och fram till mitten av mars någon gång tycker jag att det är helt ok att unna sig en semla. Vad anser du?
Jag utgår från att det finns precis lika mycket åsikter om detta som det finns recept på hur vetebullen ska bakas. Jag brukar försöka hitta nya recept från år till år, självklart på jakt efter den perfekta bullen. I år hittade jag ett recept som blev väldigt lyckat, jag återkommer med det. I morgon kan du alltså äta en semla/fastlagsbulle med gott samvete (sett utifrån båda perspektiven).
Trevlig fettisdag på er!