Bröd

En sur deg

Nu har även jag gett mig in i surdegsbakarträsket. Jo, jag vet att det var flera år sedan det var ”inne” att baka surdeg men eftersom min man då snabbt hakade på trenden och bakade fantastiskt goda bröd såg jag ingen anledning till varför jag skulle börja med det. Dessutom krävdes det ett enormt tålamod vilket jag har fått mycket mer av nu på senare år. Så en dag när jag var hemma själv botaniserade jag bland mina kokböcker och hittade surdegskungen Jan Heeds första bok: Bröd. Då kände jag att nu var det dags för mig att ge mig in bland de sura degarna. Från den dagen när jag för första gången besökte ”Olof Viktors” i skånska Glemminge har jag insatt att Jan har den där känslan av surdegsbröd som jag så länge velat ha. När han gör något så görs det ordentligt och det är bara bra och fina råvaror i bröden. Han menar att baka bröd är som vilket annat hantverk som helst och jag är inte sen att instämma. Så nu sitter jag här på onsdagskvällen/natten och har knådat, jäst, knådat, vilat och jäst degen igen för att nu slutligen sätta in den i ugnen där den ska vara en timme….Inte kunde jag i min vildaste fantasti förstå att det skulle ta tre timmar att baka ut ett danskt rågsurdegsbröd med en surdeg som i sig ”endast” har tagit tre dagar att framställa. Om allt går som det ska kommer brödet att vara färdigt kl. 23.00 i afton. Det märks att man är nybörjare! Nästa gång kommer jag att planera bättre innan jag kör igång med baket. Samtidigt tycker jag det är väldigt rogivande att nu på kvällskvisten göra mig en god kopp kvällste och känna hur den goda doften sakta men säkert letar sig ut genom ugnsluckan ut i kökets alla vrår. Jan har rätt i sitt resonemang om brödbakning; Det är ett hantverk. Det blir spännande att se hur detta hantverk blir, well den som vill får se….nu på fredag!

Go’kväll!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *