Matdebatt

Det cancerogena köttet

Igår kom en larmrapport från WHO (Världshälsoorganisationen) om att charkprodukter och rött kött kan orsaka bland annat tjocktarmscancer. Läs mer här. Det är inte exakt kartlagt vad det är som orsakar cancerrisken i köttet men några misstänkta ämnen är bland annat hemjärn, fett, nitrit, salt mm.

Det här är inget nytt under solen. Det vill säga själva larmrapporten. För den gäller mängden processat och rött kött du äter. Rekommendationerna säger max 500 gram rött kött och charkprodukter i veckan. Det är 2-3 middagar/vecka med kött samt något köttpålägg ibland på mackan, något vi håller här hemma och något jag förespråkat länge.

Så fortsätt äta mest vegetariskt och lyxa till det då och då med kött och charkprodukter av fin kvalité från producenter som tar väl hand om djuren!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *