För ett tag sedan skrev jag ett långt inlägg om hur den odlade laxen förstör för den vilda. Den odlade laxen exporteras från Norge runt om i världen för ofantligt stora belopp och Norge spår att detta ska bli deras räddning ur oljekrisen. Det kan vara ett bra alternativ men som jag skrev i inlägget tidigare så är det viktigt att produktionen sker på ett ansvarsfullt och miljömässigt sätt, något som inte uppfylls idag tyvärr. Kontentan av detta långa inlägg var att vi konsumenter kan påverka det vi kan genom att leta efter den vildfångade laxen i butiker. Vi kan välja att äta den mer sällan eller höra om det finns ASC-märkning på den odlade laxen som indikerar att laxen odlats på ett ansvarsfullt sätt utifrån de områden jag nämnde tidigare. Jag har ännu inte hittat någon sådan lax, däremot hittade jag en vild MSC-märkt lax här om dagen. MSC-märkningen betyder att laxen är fiskad i bäraktiga bestånd. Den var svindyr kan jag tala om men värd sitt pris. Jag hittade ett trevligt recept av mästerkocken Tommy Myllymäki där du gör en marinad bestående av soya, ingefära och honung. Till 600 gram lax tar du 50 gram riven ingefära, en dl soya samt ca tre matskedar honung. Blanda väl och häll över laxen och in i ugnen i ca 15 min. Jag kryddade också mina laxbitar med färska kryddor från trädgården. Det blev så gott på den naturligt vildfångade laxen minsann och är väl värt att prova!

IMG_4346