Det slår aldrig fel. När vi går in i denna mörka årstid ökar mitt chokladbegär markant. Det är egentligen inte så konstigt eftersom det blir mörkt tidigare, då blir vi tröttare och för att kompensera detta tar vi något sött för att få snabb energi. Något som senare kan utvecklas till ett sockerberoende som sannerligen inte är sunt för kroppen. Mörk choklad är nyttigt (i begränsad mängd) och har positiva effekter på bland annat blodkärlen och blodtrycket. Dessa positiva effekter tros komma från höga halter av flavonoider som finns i kakaon. De är en sorts antioxidanter som skyddar cellerna i kroppen.
För att stilla mitt chokladbegär denna årstid behövs dock mer än någon ruta mörk choklad i veckan. Min vän Magda (som verkligen är insatt i sund kost) tipsade mig om en Rawchokladmousse som är väldigt nyttig och god. Jag utgick från hennes grundrecept men la till några saker. Jag brukar ta en stor näve nötter/mandlar. Lägg dem i blöt några timmar ( det kan vara mandlar eller cashewnötter eller några andra nötter du gillar), dela fyra st dadlar (ta bort kärnorna) och lägg ner i skålen. Ta 1,5 msk raw kakao, riven kokos, häll över lite kallt vatten och eventuellt lite flytande honung. Mixa ihop detta till en slät mousse. Servera med blåbär/skivad banan och kanel och ditt chokladbegär är tillfredställt!
Lycka till!