Växjö är årets matlandethuvudstad 2015 och igår var jag där på MAT-konferens. Det är en jättekonferens som pågår i dagarna tre med en stor matmarknad vid Stortorget. Seminarierna/föreläsningarna är många och intressanta och det brukar vara ett klurigt jobb att välja ut just de som passar bäst.
Jag gick och lyssnade på Sara Bäckmo som driver Skillnadens Trädgård och skriver i tidningen Land. Vilken otroligt inspirerande kvinna! Hon har byggt upp en egen köksträdgård på 350 kvm och odlar grönsaker vilket gör att hela hennes familj (5 personer) är helt självförsörjande på grönsaker från maj- december(!). Dessutom odlar hon väldigt smart, sår lite hela tiden och anpassar grönsaker efter säsong. Då kan hon skörda länge och tröttar inte ut familjen på samma grönsak dag ut och dag in. Jag skrattade gott när hon berättade om att många sätter en hel fröpåse med exempelvis sallad samtidigt. All sallad kommer på en gång och där står man och vet inte hur man ska hinna äta upp allt, man tröttnar på den och mycket vissnar bort. Igenkänningsfaktorn var hög… När jag frågade henne vad hon hade för nybörjartips och nämnde att det finns viss risk att man börjar för stort så skakade hon bara på huvudet. Hon tyckte precis tvärtom och menade på att börjar du stort så ser du det som ett riktigt projekt och tar det mer på allvar. Dessutom är det en underbar känsla att komma in med ett fång morötter istället för tre fina som du får äta med andakt. Intressant vinkling! Jag blev mycket inspirerad av Sara och funderar själv på hur jag ska kunna få till en rejäl odlingsplätt i vår just nu kaosartade uppgrävda trädgård.
Sedan lyssnade jag även på Maria Unell som är verksamhetsledare på Miljöresurs Linné. Hon talade om det som jag själv är ute och föreläser om nämligen; Närodlat eller Ekologiskt? Det var en mycket intressant föreläsning och henne resonemang stämde mycket överens med mitt eget sätt att se på saken. Hon hade dessutom en del grafer som ännu tydligare förklarade budskapet med att det sämsta du kan göra är att ställa ekologiskt och närproducerat mot varandra. Maten vi äter har en enorm mijöpåverkan och dagligen gör vi val av vad vi stoppar i oss. Därför har det också stor påverkan om vi är många som väljer att äta mer klimatsmart mat. Mer vegetarisk kost, kött av bättre kvalité där djurskyddskraven är bra och antibiotika användningen liten (antibiotikaproblematiken är ett oerhört hot mot oss människor, varje år dör 25 000 personer i Europa av antibiotikaresistenta bakterier. 88 fall hittades i Danmark 2013 i jämförelse med 1 fall som hittats i Sverige, ett annat skäl att köpa närproducerat kött berättade hon). De varor du stoppar ner i din kundkorg påverkar mycket och tipset om att välja ekologiskt, närproducerat och fina högklasssiga råvaror är mer aktuellt än någonsin.
Tack Sara, Maria och Växjö-MAT för två riktigt inspirerande föreläsningar!
Tyvärr öppnade inte den stora matmarknaden förrän idag så den missade jag detta år. Det gjorde att jag fick flanera själv bland Växjös restaurangutbud. Jag gick till en mysig krog som hette Aptit på en mysig sidogata. Det var lunchrusch och när jag frågade om köttet var närproducerat så fick jag -nja till svar. Då hörde jag vad de hade för vegetarisk alternativ på menyn. Det fanns inget vegetariskt alternativ på menyn (!) men kockarna kanske kan slänga ihop en pasta med sparris, paprika och kantareller. Det lät bra tyckte jag. På uteserveringen i gassande sol njöt jag sedan av en den godaste lunch jag ätit på riktigt länge.
Detta skulle kunna vara ett stående vegetariskt alternativ så länge råvarorna finns att få tag i tyckte jag. Växjös restauranger har en del kvar att lära om närproducerat och ekologiskt men laga mat, det kan dom!