Sockerberoende.

Forskning har slagit fast att socker kan klassas som en drog och i en tidning från 2011 läser jag att var femte svensk är sockerberoende. Det är tre år sedan och jag undrar vad dagens siffra är. Jag tror tyvärr inte att det är färre svenskar som är sockerberoende idag än 2011.

Egentligen tycker jag inte det är så konstigt, idag innehåller väldigt många livsmedel socker. Socker är billigt och gott i maten. Vår hjärna är programmerad att gilla söta saker. Bröstmjölken vi får som nyfödda är söt och de bär och frukter som ger oss näring och viktiga vitaminer är söta. Dessutom har man sett ett samband som visar att sötsaker kan lindra känslan av stress. Problematiken idag är det oändliga utbudet av sötsaker i kombination med ”det gömda sockret” vi får i oss utan att riktigt veta om det. Det kan finnas socker i till exempel färdiga tomatsåser eller frukostflingor. Då socker triggar vårt belöningssystem innebär det att ju mer socker vi äter desto mer vill vi ha och så hamnar vi i en ond spiral. När vi är trötta triggar hjärnan oss att få i oss snabb energi och då är socker en snabb och enkel lösning. Tyvärr en lösning som endast verkar tillfälligt och ger än värre trötthet än när den snabba energi vi får i oss verkat. O vem är inte trött i november?!

Det finns spaltmeter att läsa om hur vi människor kan vara sockerberoende eller inte. Jag tillhör den grupp som tror att vi kan vara beroende av socker och efter att ha lyssnat till överläkarens Tore Perssons (se föreläsningen här) bild av hur mycket socker vi egentligen får i oss idag ( trots att Livsmedelsverket säger att sockerkonsumtionen minskat) i ” gömd” form blir ekvationen tydlig för mig. Många av oss är sockerberoende. Jag vet inte om jag var sockerberoende för en månad sedan men mitt chokladintag hade ökat kraftigt ( vilket den gör varje november) och då jag denna tid var iväg på många konferenser blev ”kakfikan” vardag för mig. Jag kände att jag vill välja bort sockret under en tid. Jag valde att ta bort det vita raffinerade sockret och äta mindre vitt bröd och pasta. Frukten behöll jag men alla kakor och allt godis som innehåll vitt socker bannlystes. 21 dagar varade detta i ( eftersom forskning säger att det tar 21 dagar för kroppen att vänja sig vid en ny vana) och idag var sista dagen. Första veckan var jag sur och tvär och huvudvärken kom som ett brev på posten. De nygräddade kanelbullarna som serverades på mötena doftade extra gott och det var inte så motiverande att plocka upp mitt medtagna äpple till kaffet. Jag insåg att jag måste ha med mig godare alternativ, helt enkelt för att bli lite gladare. Jag började spana in rawfoodefterrätter och fruktsalladen blev som sagt en stående efterrätt. Jag insåg att det fanns så otroligt mycket goda rawfoodefterrätter som var naturligt sötade med dadlar eller agavesirap. Detta område måste jag helt enkelt utforskad ännu mer. Här om dagen gjorde jag hallonremmar som blev fantastiskt goda och var super att ha med sig som snacks på tåget både för mig och lilleman. Jag kommer skriva mer om hallonremmarna längre fram.

Så idag – dagen D. Mina 21 dagar har passerat och jag kan ohämmat äta choklad, småkakor och kanelbullar igen. Vilket är då det första recept jag googlar i dagens receptletande?

– Raw Key Lime Pie…http://thewholedaily.com.au/recipes/raw-key-lime-pie/