”Ta lax – det är dyrt, ehh gott”– säger pappa Rudolf till Sune i ett avsnitt ur den underbara julkalendern Sunes jul. Lax är väldigt gott, nyttigt och har ansetts vara vår ”räddning” mot överkonsumtionen av rött kött. Kan konsumenterna se till att handla mer fisk (i detta fall lax vilket är en favorit hos många) istället för rött kött så har vi sannerligen hjälpt miljön på traven- MEN det finns ett problem. Det problemet är att den vilda laxen i princip är utrotningshotad både i butiken och i det vilda. Norge har storsatsat på odlad lax de senaste åren och under 2014 exporterade de odlad lax för otroliga 43,9 miljarder NOK(!!!). De hurrar så klart och tänker att det är just detta som kan rädda dem ur oljekrisen. Det vore fantastiskt om det inte är så att denna odling tyvärr ställer till en mängd miljöproblem som få känner till. För det första så matas laxen med fiskfoder som skeppas från andra länder som Peru till exempel där överfiske är ett stort problem. Därtill så trivs parasiter som laxlusen i odlingarna vilken kan spridas till de vilda redan hotade bestånden. Då och då rymmer det också odlade laxar och leker med de vilda laxarna och Smolt bildas. Smolt som är laxyngel som i detta fall blir en blandning av odlad och vild lax. Det har visat sig att de klarar sig sämre i det vilda och påverkar därmed också det vilda beståndet i fel riktning. Sjukdomar får också lätt fäste i odlingarna vilket gör att man dessutom måste ge mycket mediciner till fiskarna och spruta gifter över odlingar för att undvika parasiter. Det finns kravmärkt odlad lax men då är det mest fodret som är bättre. Suck, lax som är så gott och perfekt som kvällsmat. Vad kan man göra som vanlig konsument då? Tidigare har jag tipsat er om att köpa MSC-märkt fisk vilket står för (Marine Stewardship Council) och bygger på att fisken är fiskad i bäraktiga bestånd. Motsvarigheten för odlad fisk heter ASC och står för (Aquaculture Stewardship Council) vilket bland annat ser till att foder upphandlas på ett ansvarsfullt sätt, de granskar miljöaspekterna vid fisk och skaldjursodlingar och ser till att mångfalden bevaras. Så spana efter den märkningen nästa gång du är och handlar lax och finns inte den så tänk på vad Rudolf sa om att lax är dyrt. Dyrt och något man kan lyxa till det med någon gång i veckan och inte varje dag. Som en avslutande glad nyhet kan jag meddela att det tittas på hur man kan göra laxodlingarna mer hållbara genom annat foder och bättre reningssystem. Var med och påverka och fråga efter den ASC märkta laxen i ett första steg, då visar vi att vi bryr oss om hållbart odlad lax.