Mat och miljö, Matdebatt

Varför vegetariskt?

Ja, varför ska vi äta vegetariskt egentligen? Det finns många svar på den frågan. Här kommer några av dem:

* Hälsoskäl: Många forskare hävdar att grön kost är bra för oss ur ett rent hälsoperspektiv. Det minskar bland annat risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Den innehåller många antioxidanter, vitaminer samt fibrer som är bra för oss.

* Det etiska perspektivet: Hur behandlas egentligen de djur vi äter? Är en ko/gris mindre värd än en hund/katt? Jag brukar föredra att köpa ekologiskt kött samt kött från gårdar i närheten. Det må vara lite dyrare men äter du inte det lika ofta så har du råd med det.

* Miljöperspektivet samt omvärldsperpektivet: Vegetarisk kost minskar bland annat övergödning, energislöseri samt skulle kunna mätta fler människor på vår jord.

Dessutom är det väldigt gott med vegetarisk kost. Så börja med att testa att ha en vegetarisk dag i veckan, kanske just måndagar. Experimentera och se vilka goda vegetariska rätter du kan trolla fram!

Jag säger inte att vi ska sluta äta kött men att byta ut två-tre köttdagar i veckan skulle gynna oss människor både hälso-, miljömässigt samt ekonomiskt ( speciellt nu i kristider). De dagar man väl unnar sig kött kan man då köpa lite bättre och dyrare kött.

Så lycka nu till bland morötter och squashen i afton!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *