Bröd

Julens bröd

Jag tillhör dem som älskar Vörtbröd! Detta klassiska julbröd med russin som man lägger den nykokta skinkan med stark senap på. I helgen gjorde jag för första gången slag i saken och bakade mitt eget Vörtbröd. Istället för vatten hade jag en lätt julbrygd i degvätskan. Något som gav bröden en mustig och härlig doft. Vörtkryddorna som bestod av en blandning av vört-, kardemumma och kanelkryddor fyllde köket med härliga dofter. Bröden blev precis så goda som jag hade hoppats på med en knaprig utsida tillsammans med en insida som var väldoftande och smakrik. Vilken lycka att få till det man tänkt på första försöket! Vörtbröd ska jag definitiv göra igen och om några dagar är det dags för Ernst klassiska julbröd. Det består av olika torkade frukter ihop med nötter vilket passar perfekt till de starka ostarna och sillen på julbordet. Ett julbord utan bröd är som kaffe utan grädde för mig. Satsa på ett eller två välgjorda bröd! Vörtbrödsrecept finner du mängder av på nätet men så här gjorde jag:

2 Vörtbröd

1. Smula ner 25 gram färsk jäst i en bunke

2. Smält 25 gram smör i en kastrull, tillsätt 1 flaska (33 cl lätt julbrygd), värm degvätskan till 37 grader och häll den över jästen. Blanda tills jästen lösts upp.

3. Blanda ner 1 dl kvarg tillsammans med 1/2 dl mörk brödsirap samt vörtkryddorna (denna gång köpte jag en färdigblandad kryddpåse, 90 gram vörtkryddor) tillsammans med en tsk salt och två dl russin.

4. Tillsätt 5 dl rågsikt och nästan 5-6 dl vetemjöl. Arbeta ihop till en sammanhållen deg. Strö över ytterligare lite vetemjöl och låt degen jäsa i ca 30 min under handduk.

5. Tag upp degen på mjölad arbetsbänk, arbeta ihop den igen efter jäsning och forma den till två avlånga bröd. Lägg dem på en plåt och låt jäsa i ytterligare 30 min.

6. Grädda sedan bröden i nedre delen av ugnen på 200 grader och pensla dem med varmt vatten några gånger under gräddningen.

Ernst goda julbröd hittar du här: http://www.recept.nu/ernst-kirchsteiger/ernsts-goda-julbrod/

Lycka till!

IMG_2906IMG_2908 IMG_2911

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *