Det är så dyrt att köpa ekologiskt eller närproducerat är en mycket vanlig uppfattning när det kommer till vilka livsmedel vi ska välja i butiken. Det är några kronor dyrare visst men vad får vi för vara om vi väljer ekologiskt/närproducerat? Oftast en vara som innehåller mindre gifter och besprutningsmedel samt ofta också en vara med bättre näringsinnehåll vilket innebär att vi behöver äta mindre för att få i oss samma mängd näring som en icke ekologisk/närproducerad vara. Så frågan kvartstår; är det så mycket dyrare att välja ekologiskt egentligen?

I dagens DN kan vi dessutom läsa att det finns allt mer kemikalier i vanliga råvaror. Inte bara i frukt och grönt som vi kände till sedan tidigare utan nu har de även undersökt spannmål där man annat hittat stråförkortningsmedlet chlormequat. Detta visar sig vara skadligt för djur och människors reproduktion.

Det finns några produkter jag alltid brukar rekommendera att man ska köpa ekologiskt/rättvisemärkt och det är bananer och kaffe. Det är två produkter där vi kan göra stor skillnad både för oss själva i den bemärkelse av hur mycket gifter vi får i oss men samtidigt göra stor skillnad för arbetarna som producerar denna vara. Ett tips är att lyssna till Fredrik Gerttens sommarprogram i P1 eller till och med se hans dokumentärfilm: Bananas, så förstår ni mer vad jag menar.

Så fyll din kundvagn med så många ekologiska/ närproducerade varor som bara du kan och kom ihåg; Du får både bättre och mer näringsrik mat på köpet!