Jag vågar påstå att den här rödbetspajen som jag nu kommer skriva om är den bästa paj jag någonsin ätit. Vi skulle få besök av min svägerska och hennes man och då de nyligen blivit vegetarianer ville min man testköra om en viss rödbetspaj kunde vara något att bjuda på. Den var outstanding!
Gör så här:
1. Koka fyra färska rödbetor (behåll skalet på under kokningen) i ca 45 min. Spola dem sedan i kallt vatten och skala.
2. Gör en pajdeg på 150 g rumsvarmt smör, 3,5 dl vetemjöl och 2-3 msk vatten.
3. Tryck ut degen i en pajform (ca 24 cm i diameter) och nagga botten med en gaffel. Ställ in den i kylen i ca 30 min.
4. Sätt ugnen på 200 grader och förgrädda pajen i ca 10 min.
5. Blanda 2 dl gräddfil, 1 ägg, 4 dl lagrad ost, 1/2 msk honung, 1/2 tsk timjan, 1 krm salt samt 1/2 tsk peppar i en bunke.
6. Lägg rödbetskivorna i pajskalet och täck med fyllningen. Ställ sedan in den mitt i ugnen i ca 30-40 min.
7. Strö över 1/2 dl rostade solrosfrön samt en färsk timjan kvist vid servering.
En underbart god paj att äta ikväll eller varför inte som ett vegetariskt alternativ på julbordet?
Lycka till!