I tisdags såg vi på ett avsnitt av Vetenskapens Värld. Det programmet handlade om att de gjorde ett experiment genom att duka upp en riktigt festmåltid i ett konstruerat hem för att sedan lämna det i åtta veckor för att se vad som hände med maten. Maten fick alltså stå uppdukad i två månader, utan att någon människa rörde den! Det var ett riktigt intressant program som visade på hur först bakterierna anföll, sedan mögel och svamparna och tillslut insekterna. Besökare fick komma och beskåda detta experiment och de kunde mycket väl känna den fruktansvärda stanken där de stod utanför glasrutan. Det mest intressanta med programmet tyckte jag var hur detta är en del av det naturliga kretsloppet och hur väl utvecklat vårt luktsinne är för att bedöma om maten är dålig eller inte. Värst lukt gav proteinrika livsmedel. Detta kopplar jag till hur vi idag slänger allt mer mat som har passerat bäst för datum eller förpackningar vi har öppnat som endast stått en dag i kylen. Det är ett oerhört resursslöseri och blir vi bättre på att ta tillvara maten hjälper vi både vår plånbok samt miljön. Bäst före datum ger oss endast informationen om hur länge maten bör hålla. Den mest maten håller mycket längre än så. Då kan vi använda vårt lukt-, smak- och känselsinne för att bedöma om maten är dålig eller inte.

Omelette är en lysande exempel på hur vi kan använda rester till en utmärkt måltid. Vispa ihop några ägg med lite mjölk och kryddor, stek upp i en stekpanna och ha i de rester du har i kylen. Toppa med lite riven ost och lunchen är serverad!

Lycka till och kom ihåg: Rester är också mat!