Den har funnits i urminnestider och fått ett rejält uppsving den senaste tiden.

Det är havregrynsgröten jag pratar om. Jag läste för ett tag sedan om Gröt VM som anordnades i England (tror jag bestämt det var). Då diskuterades den optimala koklängden, blötläggning av gryn samt olika toppingar. Det är intressant att en urgammal måltid har fått uppsving igen efter att ansetts omodern under några år. Havregrynsgröten innehåller många näringsämnen vi behöver och är därför en perfekt start på dagen!

Hemma har vi ätit havregrynsgröt till frukost länge. Vi varierar den med olika toppingar beroende på säsong och kokar den alltid på spisen. Nyligen fick vi hem amerikanska blåbär vilka fått pryda gröten. Vi brukar även blanda i algen Spirulina för ytterligare hälsoaspekter. Pumpakärnor, solrosfrön och kanel finns också med i toppingen. Även om havregrynsgröt är en kanonfrukost så fungerar den även under resten av dagen. En eftermiddagsgröt kan kryddas med ringlad honung eller varför inte lyxa till det med lite sirap? Det är bara fantasin som sätter gränser. Många flashiga kaféer i New York har också börjat servera denna kulinariska läckerhet har jag hört.

Snacka om grötens återkomst!