Så här i sensommartider är smulpaj extra gott. Det finns gott om bär och att kunna sitta ute på altanen i eftermiddagssolen och äta en hemmagjord smulpaj med vaniljglass är verkligen en lyx. Det är ju dock så att hur gott det än är må vara så är det inte sunt att äta detta för ofta med tanke på ingredienserna. Därför gäller det att tänka till och experimentera. Just nu håller vi här hemma på att hitta den bästa ersättaren. Jag gjorde en förra veckan med blåbär i botten, lite stevia över (istället för strösocker), några få smala skivor smör, havregryn, kokos, pumpakärnor, solrosfrön samt linfrön. In i ugnen på 200 grader i ca 25 min. Min man gjorde en igår med hallon i botten, ringlade över flytande honung, smör och vetemjöl och havregryn. Ungefär lika länge i ugnen. Båda blev väldigt goda och kvalar två in på listan för den alternativa lite nyttigare smulpajen. Vid första tuggorna ”saknar” man den söta smaken men det glömmer man snabbt när man inser hur goda de faktiskt är. Till pajerna serverades vaniljyohurt istället för glass eller vaniljsås. Det blev helt enkelt ett riktigt gott alternativ. Så experimentera i köket om du känner dig inspirerad och meddela gärna om du hittar någon annan kombination utan socker som också blir bra!

bild-21 bild-22