Jordbruksverket kom i dagarna ut med en rapport om att närproducerad mat inte alls behöver vara så ”klimatsmart” som många tror. Jag hittar två artiklar i ämnet, en i Svenska Dagbladet och en i Expressen där man i all hast försöker på ett så konstruktivt sätt som möjligt banta ner Jordbruksverkets 28 sidiga rapport till en begriplig text för oss ”vanliga” människor. De lyckas mycket dåligt! Jag ser ett sex min långt inslag på TV4 där Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl på ett informativt sätt väljer att berätta om varför ekovaror är bättre än konventionellt odlade. Hennes argument stämmer men inte någonstans lyfts det fram vad våra bönder som väljer att sälja närproducerat gör för vårt samhälle. Inte någonstans hör man någon säga att Sverige har några av de högsta djurskyddskraven i världen. Inte heller hör man vad djur som går ute och betar gör för att hålla markerna öppna. Inte heller hör man vad dessa producenter gör för att bidra till en levande landsbygd och för att locka ut nybyggare att våga slå upp sin pålar i lantbruksjord precis på samma självklara sätt som de kan göra i staden. Och sist men inte minst är det ingen som ens nämner vad självförsörjning i ett land betyder när krig och konflikter härjar runt om i vår värld. 24 h är den siffra jag har fått till mig som vi i detta land skulle klara oss innan matbutikerna skulle ha slut på varor vid ett importstop. Något att fundera över.

Det är precis det här som är problemet! Vi serveras med snabba nyheter som endast fokuserar på en del av sanningen och får då inte med helheten i detta ämne. För vem förutom jag och några matvänner till som verkligen brinner för ämnet orkar sätta sig och läsa Jordbruksverkets 28 sidiga rapport? Det är faktiskt en mycket välskriven rapport men som jag anser vinklats helt fel i media. Jag instämmer med att det borde sättas en kilometerhänvisning till vad som är närodlat, precis som de har gjort på Bondens marknad. Där ska råvarorna vara producerade max 250 km från marknaden (vilket jag förvisso tycker är ganska långt). Dessutom finns det regler för att den som säljer ska ha odlat eller fött upp allt som säljs på gården. Då vet vi vad vi köper, kanske också något att komplettera närodlatbegreppet med. Ordet närodlat behöver definieras bättre och göras tydligare för oss konsumenter men straffa för den delen inte våra hårt slitande bönder som redan idag kämpar mot massaindustrins konkurrensfördelar. För er som vill läsa hela jordbruksverkets välskrivna rapport så finner ni den här:http://webbutiken.jordbruksverket.se/sv/artiklar/hallbar-konsumtion-av-jordbruksvaror-2.html

Skäms på er media, för att ni än en gång vinklar nyheten på ett sätt som gör att bönderna kommer i kläm!