Tags

, , ,

Det är isande vindar och snömodd ute och då är det underbart att ha en gofika att se fram emot när man kommer in från promenaden, skidturen eller liknande. Är gofikan dessutom av en nyttigare variant så blir det ännu bättre.

Jag provade för ett tag sedan att göra en Raw Hallonkaka och den har verkligen blivit en favorit här hemma. När den var klar skar jag upp den i mindre bitar som jag sedan förvarar i frysen så att jag enkelt kan ta en mindre bit när fikasuget kommer eller när längtan till sommaren helt enkelt blir för stor.

Så här gör du den (jag hittade grundreceptet på Mitt Kök och har bara ändrat något så jag länkar även till deras recept här):

Ingredienser

Botten

  • 1 dl valnötter och 1 dl cashewnötter
  • 2 dl dadlar urkärnade
  • En nypa havssalt

Fyllning

  • 4 dl blötlagda cashewnötter (blötlägg gärna under natten eller minst fem timmar)
  • 2 st lime (saften)
  • 1 tsk äkta vaniljpulver
  • 6 msk kokosolja
  • 4 msk honung
  • 2.5 dl hallon (jag använde frysta som jag kokade upp och mixade ihop med resten av smeten)

Gör så här

Mixa först ingredienserna till botten och tryck ut den i en form med löstagbarkant ca 20-22 cm.

Sätt in botten till kakan i frysen.

Mixa sedan alla ingredienser utom hallonen till en slät smet. Tag ut kakan och bred detta lager över botten.

Häll i hallonen och mixa igen till en slät smet. Bred på det lagret ovanpå det andra och ställ in kakan i frysen i minst en timme.

Tag fram kakan och skär den i mindre bitar som du sedan förvarar i burkar i frysen eller servera den som den är (låt då kakan stå framme i minst 30 minuter innan servering).

Dekorera den gärna med några frusna hallon och några kvistar mynta.

Passer ypperligt till en kopp kaffe eller en kopp te.

Lycka till!