I helgen åkte jag till Luleå för att träffa mina gamla pluggkompisar från Umeå Universitetstiden. Vi brukar träffas en gång per år för att tjöta gamla minnen, umgås och hitta på nått skoj. Denna gången hade turen kommit till Luleå eller Lule som de själva säger där uppe. Det blev som vanligt en intensiv och härlig helg. Det som är roligt med de här resorna är att det finns en sak som vi har gemensamt och som utmärker sig lite extra: Vårt matintresse. Om inte alla aktiviteter vi ska hitta på är planerade så kan man med säkerhet veta att maten är det. Emelie som denna gång var huvudvärd tillsammans med Helena hade satt ihop en meny som inte gick av för hackor. På fredagkvällen åt vi Vietnamesiska vårrullar som var väldigt gott och spännande. Trots att jag har rest i Vietnam hade jag inte smakat dessa. Helt klart den nya formen av tacos och den rätten återkommer jag till längre fram. Frukosten handlade vi tillsammans och det märks att alla har tips och idéer på spännande rätter man snabbt vispar ihop. På lördagkvällen gjorde vi älgfärsbiffar som kom från skogen en bit bort. Friscobröd inhandlades och en vitlökskräm svängdes ihop som vi la underst på brödet. Sedan gjorde vi egna pommes frites i form av klyftpotatis i ugn och rödvin hälldes i glasen. Det här var så otroligt gott!!! Vilken smak och känsla när alla står i köket och vispar eller rör i något och pratar under tiden. För att sedan få sätta sig ner och njuta av denna högklassiga mat. Jag fixade efterrätten som bestod av en hallonsorbet endast sötad med honung som Anna tipsade om. Den blev inte fullt lika lyckad som burgarna då den blev lite isig men smaken var väldigt god så den ska jag testa att göra fler gånger här hemma för att få till rätt konsistens. Emelie och Helena tog med oss till ett av Lules alla inneställen när det gäller ostar och charkuterier. Det hette ”Hemmagastronomi” och deras Brieost höll hög klass med hemsk lukt, då vet man att man kommit över en bra ost. Så även om denna resas huvudsyfte var för att träffa de gamla studiekompisarna så skulle man också kunna säga att det var en matresa, för många goda och spännande smaker upplevdes under dessa två fullspäckade dagar.
Tack Emelie och Helena för en väl planerad aktivitets-, tjötar- och mathelg!

IMG_0036.JPG

IMG_0039.JPG

IMG_0037.JPG

IMG_0038.JPG